De naam zegt het al, maar eieren zijn een ideale bron van eiwitten! Daarnaast bevat een ei tal van gezonde voedingswaarden, namelijk: 

  • Onverzadigde vetzuren 
  • Vitamine B11, vitamine B12, vitamine D, vitamine B2, vitamine A 
  • Mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen 

Onverzadigde vetzuren 
Vetten hebben in de afgelopen jaren een slechte naam gekregen, wat erg jammer is omdat vetten erg belangrijk zijn voor een goede gezondheid! Echter is het soort vet van belang en ook de mate waarin je vetten eet. Door het eten van eieren en dus onverzadigde vetzuren, kun je het risico op hart- en vaatziekten verlagen! Echter bevat de eidooier cholesterol, waardoor geadviseerd wordt om 2 tot 3 eieren in de week te eten.  

Vitamines 
In eieren zitten een heleboel vitamines. Vitamine B11 is nodig voor een goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast is ook Vitamine B12 nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn belangrijk om zuurstof door je bloed te vervoeren. Vitamine B12 is bovendien ook nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine D is belangrijk voor het lichaam om calcium uit voeding op te kunnen nemen. Het draagt daarom bij aan de groei en behoud van stevige botten en tanden! Vitamine D speelt ook een rol bij de goede werking van spieren en het immuunsysteem. Vitamine B2 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Als laatst hebben we vitamine A, wat van belang is voor een gezonde huid, haar en nagels. Ook draagt het bij aan een goede werking van de ogen en het afweersysteem.  

Mineralen
Eieren bevatten daarnaast een heleboel mineralen. IJzer bijvoorbeeld, speelt ook een rol in de vorming van rode bloedcellen en is daarom ook belangrijk voor de zuurstoftoevoer in ons bloed. Zink is een ander mineraal, dat betrokken is bij onze stofwisseling. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Fosfor is een mineraal dat samen met calcium stevigheid geeft aan botten en tanden. Ook speelt het een rol bij de energiestofwisseling van ons lichaam. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Ook is deze mineraal belangrijk voor een goede werking van de schildklier.  

Genoeg gezondheidsvoordelen om eieren toe te voegen aan je voeding. Desondanks alle voordelen, bevat de eidooier echter cholesterol wat in te grote hoeveelheden nadelig kan zijn voor je hart- en bloedvaten. Daarom wordt het aanbevolen om 2 tot 3 eieren per week te eten. Een tip om toch meer eieren te kunnen eten: eet gekookte eieren als bijvoorbeeld een tussendoortje of in je salade maar haal de dooier eruit!