Heb jij na het eten wel eens last van:

  • krampen in je buik
  • jeuk
  • kortademigheid
  • opgeblazen gevoel
  • prikkelend gevoel in je mond
  • andere, steeds terugkerende klachten?

Dan is de kans groot, dat je overgevoelig bent voor bepaalde soorten voeding.

Wat is voedselovergevoeligheid
Dit is een term die wordt gebruikt wanneer je een voedselallergie of -intolerantie hebt.

Voedselallergie
Bij een voedselallergie worden klachten veroorzaakt door de reactie van het afweersysteem op bepaalde eiwitten in ons voedsel. Het lichaam ziet deze eiwitten als indringers of iets wat niet in het lichaam thuis hoort en maakt antistoffen aan.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van voedselallergie zijn erfelijke componenten en blootstelling aan het allergeen. Een allergie komt tot uiting wanneer beide factoren aanwezig zijn.

Meest voorkomende allergische reacties ontstaan op koemelk, schaaldieren, schelpdieren, vis, kippenei, noten, pinda’s, soja, appels en sesamzaad.

Voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie gaat het om een niet-allergische overgevoeligheid. Dit ontstaat door een tekort aan enzymen. Deze enzymen/stoffen lokken bepaalde allergische reactie uit -­ het afweersysteem is niet direct betrokken. Lactose-intolerantie en coeliakie zijn de meest voorkomende voedselintoleranties.

Bij een lactose-intolerantie kun je zuivelproducten minder goed verdragen. Dan is er een tekort aan het enzym dat nodig is om melksuiker te verteren.

Bij coeliakie (ook wel gluten intolerantie genoemd) verdraag je geen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

Wanneer je coeliakie hebt en gluten eet wordt het slijmvlies van de dunne darm aangetast waardoor er op den duur steeds meer klachten ontstaan.

Diëtist
Mocht jij klachten hebben die steeds terugkeren, is het raadzaam een test te doen waarmee vastgesteld kan worden of het gaat om een allergische reactie of een intolerantie. Daarna word je doorverwezen naar een diëtist. De diëtist van Daniel’s Gym zal jouw vragen omtrent voeding en klachten graag beantwoorden.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselovergevoeligheid.aspx.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31261990

https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie.html