De naam ‘creatine’ heb je vast ook wel eens voorbij horen komen als mensen het hebben over sportsupplementen. Creatine werkt, als een van de weinige supplementen, écht.

Wat is creatine?
Creatine een lichaamseigen stof die voorkomt in je spieren. Deze lichaamseigen stof bestaat uit drie aminozuren: arginine, glycine en methionine en wordt voornamelijk in onze spiercellen opgeslagen.

Tijdens het sporten heb je een energiebron nodig om je spieren in beweging te brengen. De belangrijkste is de lichaamseigen stof ATP (adenosine-tri-fosfaat).
De hoeveelheid ATP is beperkt en verbruik je tijdens de eerste 10 seconden van je explosieve beweging.

Om de beweging vol te kunnen houden en voort te kunnen zetten moet energie voorraad worden aangevuld, hiervoor is creatine nodig. In je lichaam is van nature een kleine voorraad van creatine aanwezig. Door extra suppletie zijn de spiercellen beter in staat om de beweging vol te houden Een dagelijkse dosis van 5g houdt je spiercellen verzadigd. 

Verschillende soorten creatine

  • Creatine monohydraat
  • Creatine ethyl-ester
  • Kre-Alkalyn
  • Creatine HCL
  • Creatine nitrate

Creatine monohydraat is de vorm die het meest effectief is

Effecten van creatine

  • Geeft spieren een versterkte groeiprikkel
  • Meer kracht
  • Hoger trainingsvolume
  • Meer vetvrije massa en trainingseffect als gevolg hiervan
  • Hogere anaerobe drempel

Het beste effect bereik je door creatine op de lange termijn tot je te nemen en vooral na je workout te gebruiken.

Bijwerkingen van creatine

De meest voorkomende bijwerking is dat het lichaam meer vocht vasthoudt tijdens creatinesuppletie. Creatine is nou eenmaal een molecuul dat water aantrekt. Als je stopt met creatinesuppletie duurt het ongeveer vier weken totdat de concentratie creatine in je spiercellen op het oude niveau is.

Let op!
Meer creatine innemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heeft totaal geen zin. Het leidt niet tot een verhoogde opname door de spieren en kan leiden tot maag- en darmklachten.

Tot slot

Wil je meer uit je training halen, extra goed presteren en vooruitgang boeken?
Daniel’s Power Food Creatine is van een hoge kwaliteit en geeft je net dat beetje extra om je sportprestatie te verhogen. Zet nét even die extra stap en vraag ernaar aan de balie!


* Kreider, RB, Kalman, DS, et.al. International Society of Sports Nutrition position stand: Safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport and medicine. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Published: 13 June 2017.

*menshealth,voedingcreatinegebruik medicine.. gepubliceerd 12 september 2018

* Cooper, R., Naclerio, F., et. al. Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Published: July 2012.

*droge spieren/ creatine gebruik