Of je nu krachttraining doet, duurtraining of een combinatie van beide: spierpijn hoort erbij als je goed hebt getraind. Door de belasting tijdens het trainen ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren, waardoor je pijnlijke, stijve of verkrampte spieren kan voelen. Het herstellen van deze scheurtjes is nodig om de spieren op te bouwen (supercompensatie), en ook de spierpijn die hierbij hoort is nodig om het gewenste trainingsdoel te bereiken.
5 TIPS OM SPIERPIJN TE VERZACHTEN
De een heeft meer last van spierpijn dan de ander. Wat voor de een ‘een vervelend gevoel’ is, is voor de ander ‘enorme spierpijn’. Spierpijn is een complimentje voor jouw trainer maar vervelend voor jezelf. Lees hieronder vijf gouden tips om spierpijn te verzachten.
1. Het belang van warming up en cooling down
Een goede warming up voorafgaand aan jouw training is heel belangrijk. Als jij met een trainingsschema aan de slag gaat of op eigen houtje gaat sporten is het belangrijk om een goede opwarming en cooling down te doen. Opwarmen is nodig om de doorbloeding van het lichaam op gang te brengen, zodat het lichaam als het ware klaar wordt gestoomd voor de training. Afkoelen is nodig om het lichaam weer in ‘standje normaal’ te brengen. Met één of meer cardio oefeningen en een passende set rek- en strekoefeningen kan je jouw lichaam weer tot rust brengen. En vergeet niet dat een cooling down net zoveel tijd en aandacht verdient als de warming up.
2. Zorg dat je niet te hard van stapel loopt
Zeker als je net begint met sporten bestaat de kans dat je té snel willen opbouwen. Je bent super enthousiast, hebt grootse plannen en gaat recht op jouw doel af. Je weet misschien nog niet hoe belangrijk een goede opbouw is. Werk daarom altijd met een trainingsschema met een goede opbouw, dat past bij jouw trainingsdoel en trainingscapaciteit. Je hoeft niet direct tot het gaatje te gaan, omdat jouw lichaam nog moet wennen aan de hoeveelheid inspanning. Natuurlijk moet je wel voelen dat je hebt getraind, maar té vaak té veel spierpijn kan leiden tot een verminderde motivatie.
3. Neem voeding die past bij het trainingsdoel
Een lichaam verbruikt tijdens en na elke training allerlei belangrijke voedingsstoffen. Hier ben je misschien niet altijd even bewust van, dus zorg dat je weet wat je moet eten voor een goede prestatie en zo snel mogelijk herstel. Eiwitten repareren de gemaakte spierschade en verbeteren zo het spierherstellend vermogen. Koolhydraten vullen de glycogeen voorraad in het lichaam aan. Als het lichaam deze bouwstoffen binnenkrijgt, herstelt het zich een stuk sneller. Jouw trainer weet hoe het trainingsschema is opgebouwd en welke voeding hier het beste bij past. Volg de adviezen van jouw trainer op. Als het goed is heb jij dan minder last van pijntjes.
4. Hard getraind? Op tijd naar bed
Rust is belangrijk voor het herstel van je lichaam. Zeker als je niet gewend bent om veel te trainen, kunnen de eerste weken zwaar vallen als het gaat om spierpijn. Neem daarom genoeg rust en zorg voor minimaal acht uur per nacht slapen, voor optimaal herstel na de training.
5. Warm houden die handel
Neem een warm bad als je te veel last hebt van je spieren na het trainen. Nog beter: neem zo nu en dan een ontspannende massage. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding, en dit zorgt weer voor sneller herstel van de spieren.
Of wat dacht je van de infrarood sauna na het sporten. De dieptewerking van de infraroodstraling geeft een heerlijk ontspannend gevoel. En je neemt de rust die je lichaam na een intensieve training nodig heeft.