Of het nou beter is om drie maaltijden per dag of meerdere kleinere maaltijden te eten, is al vaak besproken. Hoewel beide methoden van voedselinname bevredigend kunnen zijn, is er voor mensen die een atletische figuur willen een duidelijke winnaar.

DE DRIEDAAGSE STANDAARD

Drie maaltijden per dag is de traditionele manier van eten. Hoewel dit handig en gebruikelijk is, kunnen deze grote maaltijden de energie uit je lichaam halen omdat het moeite doet om de grote porties te verteren. Daardoor kan het je een vermoeid en opgeblazen gevoel geven en mogelijk tot chronische gezondheidsproblemen leiden zoals insulineresistentie.

Naast deze fysiologische problemen vormt het hebben van drie grote maaltijden een probleem voor veel actieve mensen; er is eenvoudigweg geen tijd om een uitgebreide maaltijd voor te bereiden, te gaan zitten en drie keer per dag een uitgebalanceerde maaltijd te gebruiken.
Het opdelen van je voedselinname in verschillende kleinere maaltijden die gedurende de dag worden geconsumeerd, kan de oplossing zijn om jouw gewenste lichaamssamenstelling en energieniveau te bereiken – en prestaties te verbeteren.

5 REDENEN OM MEERDERE KLEINE MAALTIJDEN PER DAG TE NEMEN

Als je meerdere kleine maaltijden eet, krijgt jouw lichaam de hele dag een constante dosis energie. Atleten profiteren hier vooral van omdat koolhydraten meestal een groter deel van hun inname uitmaken. Als je koolhydraten eet, zet je lichaam dat om in glucose om bruikbare energie te leveren. Dit is prima, behalve dat het consumeren van grote maaltijden het systeem kan overspoelen met glucose, waardoor insulinepieken ontstaan die kunnen leiden tot een achtbaan van energieniveaus, honger signalen en verlangen naar suiker. Door kleine maaltijden te consumeren met regelmatig gespreide intervallen, help je om de insulinespiegels stabiel te houden en bevorder je een constant energieniveau zonder problemen of onbedwingbare trek.

2. Spijsvertering

Elke keer als je voedsel eet, wordt de bloedstroom omgeleid van andere delen van het lichaam naar de maag om de spijsvertering te bevorderen. Wanneer maaltijden groot zijn, is er meer bloed nodig om het voedsel te verwerken en is er minder bloed beschikbaar voor je ledematen (en dus ook voor een goede training) en hersenen (geeft een vermoeid gevoel).
Kleine maaltijden zorgen ervoor dat de spijsvertering beheersbaar blijft en verhoogt het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen op een efficiënte manier op de juiste manier op te nemen en te gebruiken. Je zal minder ‘last’ hebben van de werking van de maag, het is beter voor de darmen en dat bevordert een gelukkig en gezond lichaam in het algemeen.

3. Tijd

Laten we reëel zijn, in een ideale wereld zouden we tijd hebben om dagelijks boodschappen te kunnen doen, je maaltijd bereiden, koken en de tijd nemen om je maaltijd te consumeren. Maar we zijn druk met van alles, hebben een actieve en prestatieve levensstijl en hebben vaak geen tijd om zelf een goede maaltijd te maken.
Door grote maaltijden in kleinere te verdelen, kost dat minder tijd. Terwijl je nog steeds kleine maaltijden klaarmaakt, kost het minder tijd om ze te consumeren en kunnen ze meer worden aangepast om onderweg te eten. Denk aan hardgekookte eieren, een mueslireep en banaan in plaats van een omelet en fruitsalade. Voor wie de behoefte heeft aan hoogwaardige voedingsstoffen tijdens het haasten tussen werk en training, is het een groot voordeel om deze kleinere maaltijden onderweg te kunnen consumeren.

4. Metabolisme

Grote maaltijden kunnen een negatief effect hebben op het gewicht doordat het vermoeidheid geeft en het bevordert het verlangen naar suiker. Door het nuttigen van meerdere kleine maaltijden per dag, blijft de metabole werking van je lichaam de hele dag hoog en efficiënt. Wanneer je lichaam niet wordt beperkt door inname van grote maaltijden, heb je meer energie om te bewegen, waardoor er meer calorieën worden verbrand. Onderzoek heeft aangetoond dat meer frequente eters, met meer dan 6 eetfrequenties per dag, een lagere BMI en een betere kwaliteit van voeding hebben.

5. Prestaties

Als actieve individuen, streven wij ernaar om op een hoog niveau te presteren. Maar dan moet ons lichaam wel worden gevoed op een manier die dit bevordert. Het eten van kleine hoeveelheden gedurende de dag helpt bij het bepalen van de timing van voedingsstoffen tijdens trainingssessies, zoals een pre-workout inname van koolhydraten en behoeften aan eiwit na de training. Wanneer je te veel gericht bent op het eten van drie grote maaltijden, kun je geen voordeel halen uit deze kleinere atleet-specifieke behoeften waardoor je lichaam mogelijk minder goed zal herstellen en minder optimaal zal presteren.

TOT SLOT

Het beste wat je kunt doen voor je lichaam, je hersenen en gezondheid, ongeacht het aantal maaltijden dat je gebruikt, is het verbruiken van hoogwaardige voedingsstoffen bij die maaltijden.

Als je er toe overgaat om verschillende kleine maaltijden per dag te consumeren, zorg er dan voor dat die maaltijden bestaan uit voedsel dat rijk aan voedingsstoffen is (geen snelle, handige junkfood). En zorg er ook voor dat de porties eten niet steeds groter worden.
Kleine maaltijden moeten worden gezien als kleine maaltijden, die niet worden beschouwd als de hele dag snacken. Natuurlijk is het bijhouden van wat je eet een prima methode om eventuele veranderingen in het voedingspatroon te evalueren of om jouw vooruitgang naar een bepaald doel te zien. Dus als je de overstap naar kleine maaltijden maakt, wordt het vastleggen van jouw voeding ten zeerste aanbevolen om ervoor te zorgen dat je lichaam krijgt wat het nodig heeft.

Als je worstelt met het samenstellen van een dieet dat het individuele welzijn, de gezondheid en de prestaties bevordert, neem dan contact op met een gekwalificeerde diëtist voor hulp. Of vraag naar het Daniel’s Body Plan of het BenFit Lifestyle programma.