Mits je voldoende drinkt en de saunaregels in acht neemt, is het zeker aan te raden de sauna te nemen na een workout. Je kan rekenen op een snellere verwijdering van gif- en afvalstoffen en een schonere huid. Daarnaast kom je er tot rust en geeft het je een fijn gevoel. Helaas zal een bezoek aan de sauna waarschijnlijk niet leiden tot sneller spierherstel. Het positieve effect van de verbeterde doorbloeding is van korte duur en leidt niet tot minder spierpijn. Zie het dus vooral als een beloning na een zware training.

WAAR DIENT DE SAUNA VOOR?

De sauna heeft één algemeen bekende eigenschap: je gaat er extreem van zweten. Logisch, een temperatuur van zo’n 70 tot soms wel 110 graden Celcius is geen dagelijkse kost. Wat zijn de grote voordelen van al dit gezweet?

De extreme hitte opent de poriën van de huid en verwijdt de bloedvaten, waardoor je afval- en gifstoffen beter kunt afscheiden. Natuurlijk mag de rustgevende eigenschap van de sauna niet onbesproken blijven. Tijdens het saunagebruik komen endorfinen, lichaamseigen geluksstoffen, vrij. Zo kan de sauna helpen bij chronische vermoeidheid en lichte depressie. Door de extreme hitte van de sauna verwijden de bloedvaten en openen de poriën. Afvalstoffen zullen het lichaam sneller en makkelijker verlaten en dit ga je zien aan de huid. Kortom, de sauna zorgt ervoor dat je er gezonder uit gaat zien.

Daarnaast verhoogt de hartslag tijdens een saunasessie en zal je meer calorieën verbranden. Dit is echter een bewering met een grote kanttekening! Een saunasessie zorgt in vergelijking met een half uur door je social media scrollen op de bank voor een relatief hoger calorieverbruik, maar dit verschil is te verwaarlozen. Je verliest voornamelijk vocht. Bovendien zijn grondmotorische eigenschappen als kracht, snelheid en lenigheid niet makkelijk te trainen al zittende op een bankje met een handdoek om je middel gewikkeld. Vervang dus jouw (cardio)training niet door een bezoek aan de sauna.

DE SAUNA NA EEN WORKOUT?

Genoeg voordelen van de sauna dus. Maar zorgt de sauna ook voor een sneller spierherstel na een workout? Waarschijnlijk niet. De hitte in de sauna zorgt weliswaar voor een verbeterde doorbloeding en daardoor scheidt je afvalstoffen, zoals melkzuur, sneller af. Precies wat je nodig hebt na een training, zou je zeggen. Het positieve effect van de verbeterde doorbloeding op de spieren zal echter van korte duur zijn. Een vermindering van verlate spierpijn (Delayed Onset Muscle Soreness, ook wel DOMS) lijkt niet echt waarschijnlijk waardoor een saunasessie niet zal bijdragen aan een sneller spierherstel.

Bovendien verbruik je iets meer energie, maar verwacht hier geen wonderen van. Als je vet wilt verbranden is de sauna niet het wondermiddel. Hoogstwaarschijnlijk verlies je ook geen spiermassa tijdens een saunasessie, maar tijdelijk alleen een hoeveelheid vocht. Ben je bang dat de resultaten van jouw workout tenietgedaan worden door al dit gezweet? Je kunt de sauna dus ook beschouwen als een beloning voor het feit dat jij net als een beest hebt getraind. Neem even wat gas terug en ontspan!

TYPEN SAUNA

Fins / Zweedse sauna

De meeste sauna’s worden gebouwd met behulp van hout. Houten sauna’s geven een natuurlijke uitstraling. Bij dit type is de lucht erg droog en warm en lastig om in te ademen. Dagelijks gebruik van deze sauna wordt ontraden en als beginner kun je er beter maximaal 10 minuten in verblijven. Soms, als de temperatuur in een houten sauna heel hoog is, is het zitten op de houten bank of stoel moeilijk, het is dan aan te raden om een handdoek te plaatsen op het hout voordat u gaat zitten.

Stoom sauna

In dit type sauna wordt er gebruik gemaakt van een verdamper die voor een hoge luchtvochtigheid zorgt. De contactwarmte is sterk en de grote hoeveelheid vocht in de lucht kan reinigend op de luchtwegen werken, zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van prikkelende geuren zoals munt of eucalyptus. Meestal wordt de zijkant van deze sauna van tijd tot tijd automatisch schoongespoeld door kleine kraantjes die bovenaan de zijkant zijn ingebouwd. In deze sauna neem je geen handdoek mee naar binnen omdat dit de werking verstoort. Bij deze sauna is hygiëne een belangrijke factor om in de gaten te houden.

Infrarood Lamp Sauna

De zon is de belangrijkste energiebron op aarde. Tijdens een warme zomerdag ervaren we de weldaad van de zonnestralen op onze huid. Een infraroodcabine werkt op eenzelfde manier als de zon: je krijgt volop positieve energie! Dit kan positief zijn voor de gezondheid. De infraroodstralers verwarmen het lichaam van binnenuit en hebben daardoor een betere dieptewerking dan een traditionele sauna. Klinische studies tonen aan dat infraroodwarmte verlichtend werkt bij spier- en gewrichtspijnen. Maar doordat je in een infrarood cabine ook flink transpireert, wordt het lichaam gereinigd en verbetert je weerstand. In een infrarood sauna raak je tot 7 keer méér gifstoffen kwijt?

Daniel’s Gym heeft infrarood cabines in de kleedruimten waar leden gratis gebruik van kunnen maken.

HOE GEBRUIK IK EEN INFRAROOD CABINE?

Voordat je in een infrarood cabine stapt raden wij je altijd aan goed te drinken, dit omdat je flink gaat transpireren en hiermee veel vocht verliest. Je stapt zonder kleding in de infrarood cabine om een maximale diepte werking te hebben op spieren en gewrichten. Zou je een T-shirt of trui aanhouden dan werken deze isolerend en verlies je al enkele millimeters dieptewerking. Je stapt in een infrarood cabine met een temperatuur van +/- 35 – 40 graden. De temperatuur zal tijdens een sessie blijven stijgen tot de maximum temperatuur van ongeveer 65 graden. Een sessie in de infraroodsauna duurt ongeveer 30 minuten. Dit betekent dat als je er bij 30 graden instapt, de temperatuur geleidelijk zal stijgen tot ongeveer 60 graden aan het einde van de sessie. Een goede en volledige infrarood sessie duurt 20 tot 45 minuten. Je moet zelf aanvoelen hoe lang je in de infrarood cabine plaats neemt. Dit is per persoon verschillend.

DE INFRAROOD SAUNA NA HET SPORTEN

Bij (sport)blessures herstellen spieren sneller bij regelmatig gebruik van een infraroodcabine. Maar ook als men een buitensport beoefent is het heerlijk om voor het sporten even gebruik te maken van de infrarood sauna. Daarnaast bevordert het gebruik van de infrarood cabine de stofwisseling. Veel artsen bevelen het gebruik van infrarood therapie aan bij sportblessures en chronische pijnen wat door klinische studies is aangetoond.

10 GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN DE SAUNA

1. Verbetering van de algehele doorbloeding Tijdens een saunasessie van 10 – 20 minuten stijgt de hartslag met zo’n 50-75%. Dit veroorzaakt een metabolisme vergelijkbaar met sporten. De belasting op de hartspier is hetzelfde als wanneer je stevig wandelt.

2. Uitscheiden van afvalstoffen Omdat het bloed flink gaat stromen en alle aderen opengaan stimuleer je de ontgiftingsorganen zoals de lever en de nieren hun werk te doen. De poriën van de huid gaan door de warmte open en daardoor kan het lichaam via de huid afvalstoffen kwijt. In onze huidige maatschappij doen we teveel zittend werk, waardoor veel mensen weinig zweten en het lymfevocht niet goed in het lichaam kan stromen. De sauna brengt de doorstroming van alle lichaamsvloeistoffen opgang waardoor er maximaal ontgift kan worden.

3. Zorgt voor een gezonde huid De bloeddruk stijgt nauwelijks omdat de warmte de kleine vaten doet opengaan. Hierdoor stijgt de bloedtoevoer naar de huid en zorgt hiermee dat er meer voedingsstoffen bij de huid kunnen komen waardoor je huid van binnenuit gevoed wordt. De huid is ons grootste orgaan en is voor het lichaam ook een orgaan om van afvalstoffen af te komen. Dit wordt zichtbaar wanneer iemand ongezonde voedingsmiddelen eet, want enkele dagen later kunnen er dan op de huid eczeem of pukkels verschijnen.

4. Diepe ontspanning en vermindering van stress

De warmte opent niet alleen de poriën, maar ook de geest waardoor je gemakkelijk gedachten en problemen kunt loslaten. De warmte van de sauna zorgt voor een ontspanning, maar het afkoelen zorgt voor een nog intensere ontspanning. Veel mensen zien op tegen het koude dompelbad na het nemen van een Finse sauna, maar dit is wel erg belangrijk om de overtollige warmte weer kwijt te kunnen.

LET OP: Na gebruik van een infrarood sauna mag men nooit afkoelen met koud water omdat de warmte anders opgesloten zit in het lichaam.

Meestal is de sauna een rustige ruimte zonder afleiding en prikkels. De saunagang zorgt voor de aanmaak van rustgevende endorfines in de hersenen, waardoor je na afloop een heerlijke rust mee naar huis neemt.

5. Betere weerstand tegen temperatuurswisselingen Veel mensen hebben het erg snel koud. Door de saunagang in een traditionele sauna went je lichaam aan warme en koude temperaturen. De zenuwen in de huid worden er “hard” van, waardoor je beter tegen warmere en koudere temperaturen kunt.

6. Conditie van de aderen wordt verbeterd Door de wisselingen van temperatuur zetten de aderen uit en krimpen ze weer als reactie op de warmte. Door het uitzetten van de bloedvaten kan het bloed overal komen en voedingsstoffen brengen om de aderen te onderhouden.

7. Extra vetverbranding De toename van de hartslag zorgt voor een verbranding van vet. De hartslag ligt in de zogenaamde cardiozone waardoor je lichaam vet verbrand en geen eiwitten of suikers. Daarnaast wordt vet onder invloed van warmte vloeibaarder waardoor je lichaam het vet nog beter kan omzetten in energie voor de hartspier.

8. Zorgt voor een diepere slaap Onderzoek laat zien dat saunagebruik zorgt voor een diepere slaap door het vrijkomen van endorfines. Maar hoe vaker je naar de sauna gaat hoe minder heftig deze werking is. Waarschijnlijk komt dit doordat het lichaam bij frequent sauna gebruik gewend is aan de intensiteit voor het hart en weinig toxines meedraagt.

9. Verlicht gewrichts- en spierpijn Door de verbeterde en versnelde doorstroming van het bloed wordt de melkzuur in de spieren eerder afgevoerd en kan het bloed de gewrichten optimaal voeden. Ook zorgt de afgifte van natuurlijke endorfines in de hersenen voor verlichting van de pijn.

10. Zorgt voor een betere weerstand Onderzoek heeft aangetoond dat de sauna zorgt voor een toename van de witte bloedcellen, waardoor je weerstand tegen verkoudheden en griep toeneemt.

TIPS BIJ HET GEBRUIK VAN DE (INFRAROOD)SAUNA

Er gelden vele regels in de sauna en die zijn er niet voor niets. Onverantwoord saunagedrag kan wel degelijk nadelige resultaten hebben. Daarom hierbij enkele belangrijke adviezen:

  • Neem voordat je de sauna betreedt een douche. Het kan zijn dat je zelf niet fris de sauna in hoeft, maar voor de mede saunagangers is het fris om schoon aan de ronde te beginnen. Daarnaast is het ook hygiënischer voor het meubilair en de apparatuur.
  • Een goede en volledige infrarood sessie duurt 20 tot 45 minuten. Je moet zelf aanvoelen hoe lang je in de infraroodcabine plaats neemt. Dit is per persoon verschillend.Voel je je benauwd, licht in je hoofd, of kortademig? Verlaat de sauna dan direct.
  • Drink voldoende voor, tijdens en na de sauna. De mensen die droog willen worden door een saunabezoek hebben een verkeerde gedachtegang. Je verliest zoals eerder vermeld voornamelijk vocht. Dit vocht heeft je lichaam nodig om goed te functioneren. Te veel vochtverlies kan leiden tot prestatieverlies, flauwvallen en in ernstige gevallen tot een coma en de dood. In slaap vallen in de sauna is dan ook af te raden.
  • LET OP: Na gebruik van een infrarood sauna mag men nooit afkoelen met koud water omdat de warmte anders opgesloten zit in het lichaam. Dit in tegenstelling tot een Finse sauna waar je na een saunagang met een koude douche en dompelbad de warmte weer kwijtraakt.
  • Kinderen en ouderen adviseren wij de infrarood cabine kort te gebruiken. Voor zwangere vrouwen en mensen met hartproblemen is het raadzaam om eerst een arts te raadplegen.
  • De sauna is voor de meeste mensen veilig, maar overleg bij twijfel met een arts en vermijd de sauna o.a. bij veel alcohol, gebruik van medicijnen als bloedverdunners, open wonden, ontstekingen, koorts, hoofdpijn of griep, infectieziekten, lage bloeddruk, lage bloedsuikerspiegel.
  • Tijdens de saunagang kun je door het zweten veel elektrolyten verliezen. Vul deze aan d.m.v. Keltisch Zeezout. Dit is zout met 84 mineralen die je lichaam voeden tot op celniveau.

CONCLUSIE

Mits je voldoende drinkt en de andere saunaregels in acht neemt, is het zeker aan te raden de sauna in te duiken na een workout. Je kan rekenen op een snellere verwijdering van gif- en afvalstoffen en een schonere huid. Daarnaast kom je er tot rust en geeft het je een fijn gevoel. Helaas zal een bezoek aan de sauna waarschijnlijk niet leiden tot sneller spierherstel. Het positieve effect van de verbeterde doorbloeding is van korte duur en leidt niet tot minder spierpijn. Zie het dus vooral als een beloning na die zware training.

Daniel’s Gym heeft infrarood cabines in de kleedruimten waar leden gratis gebruik van kunnen maken. Dus probeer het eens! Ben je na dit artikel nog niet opgewarmd voor een saunabezoek? Dat kan. De sauna is niet voor iedereen. Zorg er dan maar voor dat je voldoende zweet tijdens jouw training.